Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?

En stor del af de voksne danskere, ynder at starte dagen med en kop kaffe, da koffeinet i kaffen er opkvikkende. Men hvor meget koffein er der egentligt i en kop kaffe? Det ser vi på her.

Det er ikke nogen hemmelighed at kaffe indeholder koffein. Det er det der gør at du frisker op af morgenkaffen, eller får et skud energi i løbet af dagen.

Hvad er koffein?

Koffein er et naturligt forekommende stof, som findes i en lang række af planter. Flere af disse indgår i drikkevarer og fødevarer, som vi mennesker indtager. Det kan også produceres syntetisk til brug i eksempelvis energidrikke.

Koffein har en opkvikkende effekt. Rent fysiologisk sker der det at koffeinen gør ind og påvirker kroppens centralnervesystem, og fremmer derved adrenalinproduktionen. Blodkarrene trækkes sammen, pulsen øges og blodtrykket stiger. Du føler dig friskere, og får bedre koncentrationsevne. Da koffein samtidigt stimulerer kroppens udskillelse af dopamin, får man en glædesfornemmelse i kroppen.

Hvor meget koffein er der i kaffen?

Indholdet af koffein i den enkelte kop kaffe, afhænger af flere ting. Kaffetypen, typen af kaffebønner, ristningen og hvor stor en mængde kaffe du hælder i koppen.

Mængden af koffein i en kop kaffe afhænger i stor grad af mængden af kaffe der er i koppen. En stor kop kaffe indeholder noget mere koffein end en lille kop espresso. Men tager du tilsvarende mængde espresso, er der meget mere koffein i espressoen.

Kaffetype Mængde i ml Koffein i mg (interval*)
Filterkaffe 125 ml 85 mg (60-135 mg)
Espresso 30 ml 60 mg (30-100 mg)
Instant kaffe 125 ml 65 mg (35-105 mg)
Stempel kaffe 125 ml 65 mg (35-105 mg)
Koffeinfri kaffe 125 ml 3 mg (1-5 mg)
* intervallet afhænger af bønnetype m.v.

Hvor meget koffein må man få om dagen?

I Danmark anbefales det at voksne maksimalt indtager 400 mg koffein om dagen. Overstiger du grænsen, kan du opleve bivirkninger af koffeinen. De mest kendte bivirkninger er uro, øget aktivitetsniveau og søvnløshed. Måske du har oplevet at du ikke kan falde i søvn, efter en god kop aftenkaffe? Af samme årsag drikker de færreste kaffe sent på aftenen.
Espresso abonnement

Er du klar over at du kan få friskmalet espresso tilsendt med posten? Ved at bestille et espresso abonnement, får du automatisk tilsendt frisk espresso.

Læs mere om espresso abonnement

Opbevaring af kaffe

Når din kaffe er blevet ristet, vil den stille og roligt miste sin gode smag. Her får du en række gode råd til opbevaring af din kaffe, så smagen bevares.

Se hvordan du opbevarer din kaffe

Kaffe abonnement

Vidste du at du kan få friskmalet kaffe sendt lige til din postkasse? Ved at bestille et kaffe abonnement, får du leveret kaffen med posten.

Læs mere om kaffe abonnement